Процес управаљања терапијом

Proces upravaljanja terapijom

На едукативној радионици под називом „Процес управљања терапијом - Откривање дијагнозе“ у организацији ЦИнМЕД-а, а подржаној од стране Фармацеутске коморе Црне Горе, учествовало је 50 дипломираних фармацеута МОНТЕФАРМ-а. Предавач је била дугогодишња независна савјетница и директорица стручних програма у међународној агенцији Пхарма Expert, доц. др. сц. Аријана Мештровић, МПхарм, "FFIP". 

Ријеч је о интерактивном типу едукације који се састојао од три модула, у укупном трајању од 60 сати, од чега је 30 сати било предвиђено за теоријску наставу и радионице, 10 сати за припреме и тестирање знања, 20 сати за рад са пацијентима, и на крају документовање резултата.

Програм ПУТ је осмишљен како би помогао пацијентима у успостављању дијагнозе, праћењу терапије и пружању савјета у даљим токовима лијечења. Протокол услуге укључује узимање анамнезе и анализу терапијских приступа, укључујући њихову ефикасност, могуће контраиндикације и нежељене ефекте љекова.

Ову врсту здравствене услуге пружају СМАРТ фармацеути који су завршили обуку.

Др пхарм. Бојана Ђуришић и др пхарм. Рина Ковачи, нарочито су се истакле у практичној примјени јер сваки пацијент заслужује правилно постављену дијагнозу и адекватну терапију, што може значајно побољшати квалитет њиховог живота.

Резултати пружања услуге су охрабрујући. На пример, пацијенткиња Љ.П. , која се седам година суочавала с недостатком дијагнозе и лијечења, након савјетовања са Бојаном упућена је на додатне претраге. Увидом у досадашњу терапију, налазе и тренутно стање пацијенкиње, Бојана је проценила да је могућа дијагноза мултипли мијелом, што је претрагама и потврђено од стране хематолога и онколога. На основу постављене дијагнозе, пацијенткиња је започела хемотерапију. 

Такође, наша фармацеуткиња Рина Ковачи, примијењујући у пракси управо програм Процес управљања терапијом,  фокусирала се на пацијенте који користе различите врсте терапија, интезивно пратећи њихову реакцију на поједине љекове. 

Обје наше колегинице, због свог залагања, знања и труда награђене су едукацијом - „Ljetnja škola sa Pharma Expertom“ која је била органозована на Јахорини од 23-25.8.2024, гд‌је је Бојана презентовала свој случај из праксе, за који је награђена од стране Фармацеутске коморе Црне Горе. Рини је уручено признање за највећи број пријављених нежељених дејстава лијека од стране ЦИнМЕД-а.

Ово искуство показује важност посвећености, емпатије, континуираног усавршавања и тимског рада у здравственој заштити. Највећи изазов био је интеграција фармацеута у процес дијагнозе и управљања терапијом, што је наша Бојана успешно остварила кроз сарадњу са колегама из здравствене струке.

Напомињемо да је пружање овакве услуге од кључног значаја у процесу лијечења, а чији је крајњи циљ ефикасно и адекватно лијечење, самим тим унапређење квалитета живота пацијента.

Најновије

септембар 27, 2024

Edukacija

Процес управаљања терапијом

Прочитајте више

септембар 27, 2024

Edukacija

Суплементација

Прочитајте више

јул 25, 2024

Све о ХПВ ВАКЦИНИ и зашто је важно примити је!

Прочитајте више