PRVA DRŽAVNA APOTEKA U CRNOJ GORI- spomenik kulture koji je sačuvao autentičan izgled

PRVA DRŽAVNA APOTEKA U CRNOJ GORI- spomenik kulture koji je sačuvao autentičan izgled

Apoteka "Jovo Dreč" na Cetinju  

Apoteka se nalazi u Njegoševoj ulici, br. 17 na Cetinju, prva je državna apoteka u Crnoj Gori i jedna od dvije najstarije na Balkanu 

Kratak istorijat: 

Apoteka je kulturno – istorijski, arhitektonski i profani objekat. 

Prva apoteka na Cetinju, a ujedno i u Crnoj Gori, osnovana je je 1878. godine, u okviru Bolnice "Danilo I“, a njen prvi apotekar je bio Jovo Dreč iz Mostara. Od 1881. godine preseljena je u zakupljenu privatnu stambenu kuću, da bi 1891. godine prešla u privatno vlasništvo Jova Dreča, koju je vodio do svoje smrti 1902. godine. 

Potom je apoteku preuzeo dubrovački apotekar Uroš Marić, do 1913. godine, kada je ustupio prvom crnogorskom apotekaru, magistru Krstu Matanoviću, iz Ćeklića. On je apoteku smjestio u prizemlju svoje kuće, u nekadašnjoj Katunskoj ulici, danas Njegoševa ulica. Umro je 1931. godine a apoteka se u tom prostoru održala do današnjih dana.

Opis objekta: 

Kuća u kojoj se nalazi apoteka je tipična cetinjska spratna stambena kuća, u uličnom nizu, gdje je prizemni dio preuređen u poslovni prostor, sa zasebnim ulazom i većim izlogom. Ulazna vrata su drvena, natkrivena metalnom strehom, a izlog zastakljen, pored kojeg se nalazi stara drvena reklama apoteke.

Enterijer apoteke sa drvenim policama, recepturom, sa latinskim natpisima ljekova na keramičkim elipsastim pločicama, autentičnog je izgleda i rasporeda kao u doba Matanovića, iz 1913. godine, zbog čega je ovaj značajni enterijer zaštićeno nepokretno kulturno dobro. 

Pod u prijemnom dijelu je od kamenih kvadratnih ploča, u žutobraon i bijeloj boji, postavljenih u šah slogu.

Drvena, ulazna, dvokrilna vrata, podijeljena u pravilne raster kvadrate sa brušenim staklom su originalni arhitektonski detalji.

Enterijer apoteke predstavlja rijedak primjer javnih poslovnih prostora s početka XX vijeka, očuvanih u autentičnom obliku.

Rješenje o uvodjenju u Registar kulturnog dobra – Apoteke, br. 08-1126/4 od 10. 12.1968.

Korišćena literatura: 

- Glavni projekat, arhitektonski dio, urađen 1981. Sig. 751 – 753

- D. Martinović i U. Martinović: Cetinje – spomenici arhitekture, Cetinje, 1980

Pitajte FARMACEUTA , a ne GOOGLE    

slika-autora

dipl. ph Vladislava Jabučanin

Apoteka "Jovo Dreč"-Cetinje 

Najnovije

27 Septembra, 2024

Edukacija

Proces upravaljanja terapijom

Pročitajte više

27 Septembra, 2024

Edukacija

Suplementacija

Pročitajte više

25 Jula, 2024

Sve o HPV VAKCINI i zašto je važno primiti je!

Pročitajte više